Z pewnością każdy z nas słyszał stwierdzenie, że chipsy są niezdrową przekąską. To prawda – dietetycy zgodnie podkreślają, że ich regularne spożywanie zaburza przemianę materii i prowadzi do otyłości. Jednak bardzo trudno powiedzieć chipsom kategoryczne „NIE”, szczególnie tym, którzy bez pełnej paczki nie wyobrażają sobie wieczoru przy filmie lub domowego spotkania z przyjaciółmi. Na szczęście jest alternatywa – istnieją zdrowe i pożywne produkty, które mogą z powodzeniem zastąpić chipsy.
Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia chipsów?
Tradycyjne chipsy to niezdrowa przekąska. Są produktem wysokokalorycznym o niskiej wartości odżywczej. Składają się przede wszystkim z węglowodanów i szkodliwych tłuszczów, które są przyczyną wielu schorzeń i chorób. Nie dostarczają do organizmu białka ani żadnych cennych minerałów, a przy tym dają poczucie nasycenia jedynie przez chwilę. Aby jedzenie chipsów nie poczyniło większych szkód w naszym ciele, należałoby spożywać nie więcej, niż garść dziennie. Ale nie łudźmy się: niewielu jest ludzi posiadający aż tak wielką samokontrolę, by nie zjeść od razu całej paczki. Badania wykazały, że po chipsy sięgamy w celach wyłącznie konsumpcyjnych i dla czystej przyjemności z ich chrupania. Jednak pytanie brzmi: czy nasze zdrowie jest tego warte?
Jak rozpoznać zdrowe przekąski?
Przekąski to produkty, po które sięgamy między głównymi posiłkami – gdy poczujemy tak zwany mały głód lub dla przyjemności, a nawet z nudów. Wybierając coś do przegryzienia, rzadko zastanawiamy się, jak wpłynie to na nasz organizm. Warto jednak poświęcić temu nieco więcej uwagi. Zdrowe przekąski to takie, które posiadają wartość odżywczą i dostarczają naszemu ciału cennych minerałów. Są to produkty nieprzetworzone, bez konserwantów, bardzo często naturalne. Zapewniają na długi czas uczucie sytości, dzięki czemu podjadamy mniej, a w konsekwencji – chudniemy.
Zdrowe zamienniki chipsów – kilka propozycji
Miłośnicy chipsów, chcący jednocześnie zdrowo się odżywiać, mają dwa wyjścia: zrobić je samemu lub znaleźć ich pożywne zamienniki. Oto kilka z propozycji produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne, wysokokaloryczne chipsy:
Suszone owocowe
Chociaż suszone owoce charakteryzują się sporą kalorycznością, to są zdrową i pożywną alternatywą dla chipsów. Posiadają cenny błonnik pokarmowy, wiele witamin i potrzebnych składników mineralnych, które nie tylko wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, ale też pomagają w redukcji masy ciała. Dają uczucie sytości i poprawiają samopoczucie. Idealnym zamiennikiem chipsów będą na przykład suszone banany, śliwki, plastry kokosa lub liofilizowane maliny czy truskawki.
Orzechy i migdały
O właściwościach zdrowotnych orzechów i migdałów nie trzeba nikomu przypominać. Są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu. Badania udowodniły, że szczególnie dobrze wpływają na mózg: poprawiają pamięć, wspomagają koncentrację. Chociaż są produktem stosunkowo wysokokalorycznym, to nie bez powodu nazywa się je jedną z najzdrowszych przekąsek. Świetnie sprawdzą się wszelkie ich rodzaje: orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, orzechy nerkowca, makadamia, pekan, pinii czy ziemne, a także migdały – zarówno naturalne, jak i prażone czy w polewach.
Pistacje
Pistacje zawierają spore ilości białka i wapnia. Dostarczają do organizmu cenne witaminy i minerały, a także kwas foliowy i kwas Omega-3, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo pistacje posiadają właściwości antyoksydacyjne, wspomagają pracę układu pokarmowego, wzmacniają odporność, dodają energii i poprawiają samopoczucie. To kolejny produkt wysokokaloryczny, który jest jednak zdrowszy od tradycyjnych chipsów za sprawą bogatych wartości odżywczych.
Rodzynki
Kolejnym zdrowym zamiennikiem chipsów są popularne rodzynki, czyli suszone winogrona. Stanowią kopalnię witamin i minerałów: żelaza, potasu, fosforu, manganu, a także białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Poprawiają układ odpornościowy i pokarmowy, obniżają nadciśnienie tętnicze, pomagają w zwalczaniu cukrzycy, wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Najpopularniejszym rodzajem są rodzynki sułtańskie, ale świetnie sprawdzą się również te w odmianie jumbo.
Pestki dyni i słonecznika
To zdrowa, smaczna i bardzo łatwo dostępna przekąska. Wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wzrok, usprawniają pracę mózgu, nie tuczą i są źródłem wielu potrzebnych witamin i składników mineralnych. Występują w skorupkach lub wersji łuskanej, mogą być naturalne lub prażone.
Ciasteczka owsiane
Świetną alternatywą dla chipsów będą też owsiane ciasteczka. Dostarczają do organizmu wiele substancji odżywczych i błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Najlepiej wybrać te bez cukru, a z dodatkiem różnych innych wartościowych składników: na przykład czystku, czarnuszki, jagód goji, nasion chia czy nawet kminku.
Publikacja powstała we współpracy ze sklepem Promienie Słońca oferującym orzechy, bakalie, suszone owoce i produkty do domowej spiżarni. |
GIPHY App Key not set. Please check settings