Zdecydowana większość z nas kocha lato i z utęsknieniem wypatruje pierwszych upalnych dni. Nie oznacza to jednak, że gorące popołudnia nie są obciążające dla naszego organizmu. Warto byłoby zatem wspomóc go, modyfikując nieco swój jadłospis. W miesiącach letnich na naszych talerzach powinny gościć zupełnie inne potrawy niż zimą. Dobrze byłoby więc dowiedzieć się, na które z nich zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swoje samopoczucie psychofizyczne.
Rozgrzewające zupy zamień na chłodniki
Latem mamy możliwość korzystania z wielu sezonowych warzyw, takich jak cukinia, ogórki, pomidory czy papryka. Błędem byłoby niewłączenie ich do swojego menu. Prostym daniem, w którym możemy przemycić sporo warzyw jest oczywiście zupa, zwłaszcza krem. Latem większość z nas nie ma jednak ochoty na rozgrzewające zupy, które jeszcze bardziej podnoszą temperaturę naszego organizmu. Na szczęście, z pomocą przychodzą nam chłodniki. Możemy postawić na przykład na aromatyczny chłodnik pomidorowy z nutą świeżej bazylii. Miłośnicy buraczków mogą zaś zdecydować się na chłodnik litewski z kleksem kwaśnej śmietany. Jeżeli nie czujemy się w kuchni najlepiej, wcale nie musimy przygotowywać chłodników samodzielnie! Bez względu na okolicę, w której mieszkamy, zawsze możemy odwiedzić dobrą restaurację. Jeżeli żyjemy na co dzień w województwie śląskim, zainteresować może nas chociażby restauracja Cieszyn rynek.
Powiedz „tak” sałatkom i koktajlom owocowym!
Lato to doskonały czas na spożywanie większej ilości sałatek oraz koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. Podstawę każdej sałatki powinny stanowić jakieś zielone liście. Może być to szpinak, ale również rukola czy botwinka. Do sałatki warto dodać także pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry ogórka, młodą cukinię czy paprykę. Źródłem białka w sałatce może być zarówno aromatyczny drób, jak i ryba. Warto także postawić na sery, takie jak feta czy parmezan. Sałatę koniecznie skropmy oliwą z oliwek bądź sosem winegret. Jeśli chodzi zaś o koktajle, przyrządzajmy je na bazie takich owoców, które smakują nam najbardziej. Bazę koktajlu może stanowić mleko roślinne lub krowie, a także sok owocowy. Jeżeli zależy nam na tym, aby koktajl był orzeźwiający, wzbogaćmy go o dodatek świeżej mięty bądź wkruszmy do niego kilka kostek lodu.
W domu czy w restauracji?
Dieta w lecie bez wątpienia powinna być lekka i aromatyczna. To właśnie w sezonie wakacyjnym możemy cieszyć się największą ilością soczystych owoców i pachnących warzyw. Warto oczywiście zmienić sposób, w jaki gotujemy w domu, ale nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby raz na jakiś czas udać się do restauracji. Dzięki temu, będziemy mogli delektować się smakiem starannie przyrządzonych letnich potraw bez konieczności ich przygotowywania. Jeżeli będziemy wypoczywać latem w województwie śląskim, naszą uwagę może zwrócić restauracja w Cieszynie. Bogate letnie menu sprawi, że z dużym prawdopodobieństwem znajdziemy pozycję idealną dla siebie. Warto korzystać nie tylko z oferty przystawek czy dań głównych, ale również z lekkich deserów.
GIPHY App Key not set. Please check settings