W sklepach nie można uniknąć wrażenia, że półki wręcz uginają się od przeróżnych rodzajów mąki. Osoby niemające dużego doświadczenia z kuchni, często w tym miejscu łapią się za głowę. Którą mąkę wybrać, by przynieść ciału największej zdrowotnych korzyści? Czy można wyróżnić jedną, najlepszą mąkę? Oto kilka przydatnych wskazówek.
Która mąka jest najbardziej obfita w wartości odżywcze?
Warto podkreślić to na samym początku: nie można wskazać jednej konkretnej mąki, która jest najlepsza. Wiele zależy od potrzeb, preferencji smakowych czy nawet stanu zdrowia. W codziennej diecie wiele zalet ma zarówno mąka pszenna, orkiszowa, żytnia, razowa, jak i bezglutenowa. Jeśli jednak można kierować się pewnym kryterium, to najlepiej wybierać produkty z mąką z pełnego przemiału. Dlaczego?
Ma ona wyższą zawartość błonnika, wspierającego funkcjonowanie układu pokarmowego i zapewniającego sytość – to duże ułatwienie szczególnie na dietach, w podczas których ważne jest przestrzeganie deficytu kalorycznego. Ponadto taka mąka ma niski indeks glikemiczny, przez co sprawdzi się m.in. w żywieniu w przypadku choroby metabolicznej oraz otyłości.
Czy jest mąka, której warto unikać?
Dobrze, jeśli będzie się unikać oczyszczonej białek mąki, ponieważ pozbawiona jest najbardziej wartościowych części ziarna. Ma niższą gęstość odżywczą i mniej białka. Dużo lepszą opcją, szczególnie wśród osób starszych lub chorujących na dolegliwości układu pokarmowego, będzie mąka pszenna.
Jeśli choruje się na celiakię i inne choroby glutenozależne, bardzo ważne jest stosowanie mąki bezglutenowej. Odpowiednie oznaczenie opakowania przez producenta odgrywa tu bardzo ważną rolę – nawet mąka owsiana oraz gryczana, pozornie bezglutenowa z natury, powinna je mieć, by być zaliczana do bezglutenowych rozwiązań.
Wykorzystanie zdrowej mąki jest ważne – dlatego warto zwracać uwagę nie tylko na mąkę, którą kupuje się do domu, ale też tą, na której posiłki wykonują restauracje czy firmy oferujące cateringi dietetyczne – popularne rozwiązanie, wybierane przez coraz więcej osób chcących zaoszczędzić czas na przygotowywaniu posiłków, ale wciąż pragną jeść zdrowo i w sposób zbilansowany.
Dieta od BodyChief – zdrowa oferta dla każdego
Taki catering oferuje m.in. firma BodyChief, proponująca kilkanaście różnych wariantów zdrowego cateringu. Wśród ofert znajdują się pyszne cateringi dla wegan, wegetarian, sportowców, kobiet w ciąży czy zawierające niewielkie ilości węglowodanów. Dzięki wielu ciekawym wariantom każdy może znaleźć coś dla siebie.
Co wyróżnia ofertę BodyChief to kreatywni i energiczni kucharze, których głównych celem jest satysfakcja każdego Klienta. Specjaliści z troską podchodzą do każdej diety – w szczególności do tych skierowanych do osób na diecie bezglutenowej czy będących w ciąży, by każdy bez zbędnego stresu mógł cieszyć się codziennością, nie musząc zwracać uwagi na każdy, najmniejszy dopisek w składach produktu.
Źródło: https://bodychief.pl/blog/631539-ktora-maka-jest-najzdrowsza
GIPHY App Key not set. Please check settings